Kazanmayı ve Kaybetmeyi Bilmek
- Fatih İstanbullu
- 2 Mar 2024
- 1 dakikada okunur
Başarılı girişimler kadar başarısız girişimlerin de olabileceğini biliyoruz. Başarı karşısında ne yapacağımızı evde, okulda ve işte öğreniyoruz fakat başarısızlık karşısında ne yapacağımızı öğrenmiyoruz.
Kazanmak başarı, başarı da hedefe ulaşmak olarak ifade edilebilirse kaybetmek veya başarısızlık hedefe ulaşamamaktır. Hedefe ulaşmak için eğitimler alıyoruz, bu eğitimler bazen yeterli oluyor bazen yetersiz kalıyor. Başarı için vizyonlarımızı geliştirmeye, hayatı daha yakından tanımaya çalışıyoruz fakat bazen bazı şeyler istendiği gibi gitmeyebiliyor. Her zaman başarılı olacağımıza inandığımız için de başarısızlık derin bir travmaya dahi dönüşebiliyor.
Kaybetmeyi nasıl öğreneceğiz?
Kaybetmeyi bilmek kavramı iki anlamı içinde barındırıyor. İlki kaybetmeye tahammül etmek, ikincisi ise kaybettiğinde neler olacağını bilerek daha kaybetmeden ona uygun düşünceler geliştirmek ve tabi ki bu bağlamda harekete geçmek.
Kaybetmeye tahammül etmeyi öğrenmek zorundayız, insan her seferinde başarılı olamayabilir. Herhangi bir durum karşısında yaşanan başarısızlık tüm durumlar için genellenmez, ve yaşanan başarısızlığın sebepleri anlaşılmaya çalışılırsa başarıya tahammülün yanında tekrar başarılı olmak için nelerin yapılması gerektiği de öğrenilecektir.
Kaybettiğinde nelerin olabileceğini kestirmeye çalışmak ise doğru adımların atılmasını kolaylaştıracaktır. Örneğin hasta olmadan önce yapılacak bir sağlık sigortası kaybetmenin katsayısını düşürecek, hastalık sürecinin daha az kayıpla geçmesini kolaylaştıracaktır. Ya da iklim değişikliğinin sonuçlarını öngörerek şimdiden atacağımız adımlar yarınlarda yaşayacağımız kayıpların oranını azaltacaktır.
Girişimci kazanabileceği kadar kaybedebilir. Kazanabileceği kadar kaybedebileceğini de bilmeli. Fakat kaybetmeyi daha az kayıpla nasıl atlatacağı üzerinde düşünmeli.
Comments